Z Offset problems

After the new 1.64B firmware, I’m having some issues with the printer….it starts printing about 1mm in the air……lets investigate

 

I’ve levelled the printer bed, manually, then autolevel

I’ve set the Z offset during the levelling process

I try printing, it’s 1mm high in the air and refusing to stick

 

Home the Z axis on the Printer, send this command with Pronterface

G0 Z0

find out what the Z reading is and check what the offset is

SENDING:M114
X:10.00 Y:0.00 Z:0.00 E:0.00 Count X:797 Y:0 Z:17
SENDING:M851
echo:Z Offset : -0.20abl_enabled

that’s telling me that at Z home, i’ve got Z = 17 with -0.2 offset, so, Z should read 16.8   Lets try resetting back to defaults

SENDING:M502
echo:Hardcoded Default Settings Loaded
>>> m501
SENDING:M501
echo:V07 stored settings retrieved (590 bytes; crc 9778)
echo:  G21    ; Units in mm
echo:  M149 C ; Units in Celsius
echo:Filament settings: Disabled
echo:  M200 D3.00
echo:  M200 D0
echo:Steps per unit:
echo:  M92 X79.80 Y79.60 Z400.50 E94.20
echo:Maximum feedrates (units/s):
echo:  M203 X300.00 Y300.00 Z5.00 E25.00
echo:Maximum Acceleration (units/s2):
echo:  M201 X500 Y500 Z100 E500
echo:Acceleration (units/s2): P<print_accel> R<retract_accel> T<travel_accel>
echo:  M204 P500.00 R800.00 T500.00
echo:Advanced: S<min_feedrate> T<min_travel_feedrate> B<min_segment_time_ms> X<max_xy_jerk> Z<max_z_jerk> E<max_e_jerk>
echo:  M205 S0.00 T0.00 B20000 X10.00 Y10.00 Z0.40 E1.00
echo:Home offset:
echo:  M206 X0.00 Y0.00 Z0.00
echo:Auto Bed Leveling:
echo:  M420 S1
echo:Material heatup parameters:
echo:  M145 S0 H200 B60 F0
  M145 S1 H240 B80 F0
echo:PID settings:
echo:  M301 P33.41 I1.47 D189.27
echo:Z-Probe Offset (mm):
echo:  M851 Z-0.20

 

Hmm

I have no idea what’s going on! looks like the Z offset isn’t ‘sticking’ (Much like some of my prints!!)

 

Either way, something’s a little inconsistent 😦

 

Author: Bleugh

Early Fourties, Wife, two kids in primary school. Both of us work full time...5 years now we’ve been Back in Blighty after a decade away...It's a new country for everyone! Still finding time to tinker!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: